Website voor de  'Sectie Ter Haar'

Van de Nederlandse Entomologische Vereniging


Insecten

  • Wat zijn insecten?
  • Insectengroepen
  • Evolutie 


Lepidoptera

  • De schubvleugeligen
  • Micro vs macro lepidoptera
  • Dag en nachtvlinders
  • Evolutie
  • Nieuwste taxonomische inzichten


Onderwerp

Enige interessante waarnemingen en een opvallende vorm van Cabera pusaria.

Auteur

Maurice Franssen

Datum

06-04-2013

Mededeling

Maurice laat een aantal mooie of bijzondere vlinders zien die hij het afgelopen jaar heeft gevangen. Allereerst Laspeyria flexula (bruine sikkeluil), gevangen op 8 juni in Vlodrop-Station tijdens de 1000 soorten-dag van EIS. Vroeger was flexula een gewone soort in midden-Limburg die regelmatig op de lamp verscheen in de achtertuin van zijn ouders in Melick. Dat de situatie nu heel anders is bleek wel uit de verbazing van de aanwezigen op de 1000 soorten-dag toen deze vlinder op het laken kwam; zelfs Ernest van Asseldonk, die al vele jaren inventariseert op de Meinweg, had deze soort nog nooit gezien. Het is een landelijk zeldzame vlinder die achteruitgaat, hij is bedreigd volgens de voorlopige Rode Lijst.

Ook Amphipoea lucens (hoogveenuil) is zeldzaam en zelfs ‘ernstig bedreigd’ volgens de RL. Er kwamen twee stuks op de lamp tijdens die heerlijke warme avond van 18 augustus op de Snellen-ter Haar excursie in het Vragenderveen bij Winterswijk.

Maar mooie vlinders kan je ook thuis zien, want op 18 oktober zat er een prachtig verse Chloroclysta siterata (papegaaitje) op de buitenlamp van Maurice’ huis. Gelukkig gaat het met deze soort wel goed, hij wordt regelmatig gezien op de Veluwe en nu dus ook in de bebouwde kom. Een dag later was de verbazing nog veel groter want nu zat er een Lithophane leautieri op de buitendeur bij diezelfde lamp. Deze uil wordt veel gezien in Zeeland en directe omgeving maar waarnemingen daarbuiten zijn heel schaars. Het was een nieuwe soort voor Maurice.

 

Tot slot toont hij een opmerkelijke spanner die al in 2011 was gevangen, op 24 april in Klein Bylaer bij Barneveld. De vlinder is loodgrijs zonder tekening, alleen het lijf en de franje zijn wit. De onderkant is ook verdonkerd behalve de onderrand van de voor- en achtervleugels. Het vreemde dier is ook al vertoond bij de ter Haar bijeenkomst in 2011, maar niemand wist wat het was. Rob de Vos heeft nu een genitaliŽnpreparaat gemaakt en het blijkt een vrouwtje te zijn van Cabera pusaria (witte grijsbandspanner). Volgens Rob is zij donkerder dan de grijze vormen die in NCB Naturalis staan, dat is vermoedelijk de f. heyeraria waarvan Lempke in zijn catalogus schrijft dat hij maar twee exemplaren kent. Mogelijk is deze vorm nog niet eerder beschreven. (zie onderstaande foto’s)

 

Bijbehorende foto's

Vermoedelijk f. heyeraria van Cabera pusaria; Onderzijde

Vermoedelijk f. heyeraria van Cabera pusaria; Bovenzijde

 

 

Deze mededeling bevat de volgende kenmerken in de database:

Besproken soorten

Laspeyria flexula (Bruine sikkeluil), Amphipoea lucens (Hoogveenvlekuil), Chloroclysta siterata (Papegaaitje), Lithophane leautieri (Coniferenuil), Cabera pusaria (Witte grijsbandspanner),

Besproken lokaties

Midden Limburg, Wageningen, Vragenderveen, Klein Bylaer,

Trefwoorden

Abberatie,

 

Zoek Soort

Nederlandse naam
Wetenschappelijke naam


Aan- of Afmelden